Tuesday, March 27, 2018

Mexican Cascarones for Easter

What about Mexican Cascarones for Easter?
Mis Cascarones Mexicanos
Eggs are a symbol of hope, bringing forth new life. A symbol of the Resurrection.
Mexican Cascarones, like the dye and decorated Easter Eggs, are good option for Easter. I adopted these traditions from the United States and my Mexican friends.

The legend originated the Cascarones in China and been brought to Europe by Marco Polo. In Italy they were used as a courting ritual, filled with perfume power. The custom traveled from Spain to Mexico in the mid-1800s by Emperor Maximilian’s wife. It was in Mexico that the perfumed powder was replaced with confetti. In addition to Easter, Cascarones have become popular for occasions like birthdays, weddings, Day of the Dead, and Cinco de Mayo.

To prepare the Mexican Cascarones, remove the inside egg from the shell before decorating and replacing it with confetti. With this Hispanic tradition, use the inside for any EGG recipe. I use it to make my delicious  "Huevos Pericos" (Colombian Scrambled Eggs). It's nice to celebrate traditions  connecting with your OWN roots.

"Huevos Pericos" Recipe 
(Colombian Scrambled Eggs~ Perfect Easter Brunch)
Ingredients         
2 teaspoons butter        
2 teaspoons olive oil 
1 roman tomato diced 
2 green onions, white and green parts, sliced thin 
4 eggs, beaten with fork 
2 tablespoons milk 
salt & pepper
Directions 

1. Heat olive oil and butter in skillet. 
2. Add diced tomatoes and green onions until liquid from tomato evaporates. 
3. Sprinkle a little salt over cooked vegetables in pan. 
4. Add milk to 4 eggs and beat slightly with a fork. 
5. Add eggs to pan and scramble them over medium heat until done. 
6. Add salt and pepper, if desired

Serve with arepas, corn bread, tortillas or any bread
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Happy Easter!

El huevo es símbolo de Nueva Vida y por ello de Resurrection. En los Estados Unidos conocí la tradición del Huevo de Pascua, pero con mis amistades Mexicanas conocí la de los "Cascarones" . La tradición viajo de China a Europa por Marco Polo y años después de España a México a mediados de 1800s por la esposa del Emperador Maximiliano. Fue en México donde se remplazó el talco perfumado, que se usaba en Europa, por confeti.

Para preparar los Cascarones Mexicanos, se debe retirar el interior del huevo antes de decorar. Tarea que no es nada fácil. Después se rellenan con confeti. Con ésta tradición hispana, se puede utilizar el interior para preparar cualquier receta con huevo. Yo los uso para hacer mis delicious "Huevos Pericos", muy conocidos en Colombia. 
Además de usar los “cascarones” para la semana Santa, también se usan en ocasiones populares como cumpleaños, bodas, día de los muertos y Cinco de Mayo. Es importante conectarnos con nuestras raices y celebrar las tradiciones.

Felices Pascuas!

Maritza Martínez Mejía
Mother, Educator, Bilingual Author and Translator
Recipient of the Crystal Apple Award 2006, VCB Poetry Winner 2015, Author’s Talk Book Award 2016, The Latino Book Awards 2016 and Author’s Talk Book Show 2017.

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